Tratamentul rădăcinilor dentare, cunoscut și sub numele de tratament endodontic sau „scoaterea nervului”, în termeni populari, salvează dinții distruși de carii adânci, pe cei care au suferit infecții sau au fost rupți. Practic, tratamentul de canal este un proces prin care se tratează și sigilează interiorul dintelui, pentru a elimina infecțiile și de a proteja dinții. Principalul scop al unui tratament endodontic este de a salva un dinte, oricât de gravă ar fi starea acestuia. În urma acestei intervenții, dintele este la fel de „viu”, iar durata de viață a fost considerabil mărită.
Tratamentul de canal bine făcut, de mâna specialistului (endodont) si cu tehnologie avansată (instrumentar rotativ special, izolare cu digă, microscop, laser, obturații condensate, etc.) oferă viață lunga dintelui pe arcadă sau poate salva dinți care aparent erau recomandați pentru extracție.
Bacteriile care pătrund prin fisurile dintelui distrug treptat pulpa dentară, favorizează apariția infecției, provoacă destabilizarea dintelui în os, și în final, pacientul poate suferi pierderea dintelui.
Riscul cel mai mare în cazul cariilor netratate este acela că inflamația sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde și la dinții vecini.
cariile profunde
traumatismele de la nivelul unui dinte
boala parodontală
O igienă orală zilnică la domiciliu realizată corect, cu periaj dentar de două ori pe zi, utilizarea aței dentare la fiecare periaj.
Periajul de seară este extrem de important și trebuie executat în fiecare seară.
Înlocuirea periuței dentare la cel mult 3 luni de la prima utilizare.
Utilizarea unei periuțe dentare electrice.
Urmarea ședințelor de profilaxie dentară profesională (detartraj și periaj preofesional) o dată la 6 luni.
Programarea controalelor de prevenție la medicul dentist de 2 ori pe an.
Renunțarea la obiceiuri vicioase și la o alimentație bogată în acizi și zaharuri.
Durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului
Ganglioni umflați din jurul gâtului și al capului
Apariția unei umflături în dreptul dintelui
Decolorarea dintelui sau înnegrirea acestuia
Sensibilitate atunci când mușcați sau mestecați, sau la temperaturi ridicate și scăzute
Reapariția durerii la un dinte tratat în trecut